Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

Vladislav II. okrunjen za češkog kralja (1158.) | Staripovijest
Select your Top Menu from wp menus

11.01.

Vladislav II. okrunjen za češkog kralja (1158.)

Vladislav II. okrunjen za češkog kralja (1158.)

Vladislav II. rodio se 1174. u Saskoj. Bio je sin vladara Bohemije Vladislava I. Kad je stric Sobjeslav I. došao na vlast, Vladislav II. otišao je rođacima u Bavarsku. Dobio je zadatak okupiti manju vojsku, koju je bohemski vojvoda trebao staviti caru na raspolaganje. Mladi je Vladislav uzeo novac i pobjegao u Ugarsku. Unatoč tome, nakon stričeve smrti 1140. staleži su ga izabrali za novog vladara Bohemije, a car je potvrdio izbor. 

Moravski velikaši pokušali su srušiti Vladislava i napali su Bohemiju. Nakon početne pobjede Vladislava je izdao njegov vojnik i morao se povući. Potom se uputio kralju Konradu III. u Würzburg i zatražio pomoć. U međuvremenu je bohemska vojska uspjela sama obraniti Prag, a uz pomoć Konradove vojske izbacili su moravsu vojsku sa svog teritorija. Osim toga, Vladislav je podčinio Moravsku. 

Vladislav je više vezao Bohemiju uz Carstvo, čak je sudjelovao u Drugom križarskom ratu 1147. godine. Potom se u Zagrebu sastao s bizantskim carem Manuelom I. te se nastavio boriti protiv poganskih Slavena oko Kijeva i Krakova.

Novi car Fridrik Barbarosa krenuo je na Italiju i Poljsku. Vladislav II. dokazao se u borbi te zaradio kraljevsku krunu Bohemije. Izabran je za kralja 11. siječnja 1158. te mu je car dao okrug Bautzen u Saskoj, Poljska je morala plaćati danak za Šleziju, a njegov politički utjecaj je porastao u istočnoj Europi.

Tijekom njegove se vladavine Bohemija razvijala gospodarski i kulturno. Oko 1160. dao je sagraditi kameni most u Pragu. Iako je Moravska formalno bila samostalna grofovija, njome je uvijek vladao netko od Pšemislovića. Bohemija je postala važan i snažan dio Rimsko-Njemačkog Carstva  s moćnim plemstvom. 

Pokušao je sinu Bedřichu osigurati krunu bez odobrenja cara. Odrekao se svojih titula i sina proglasio vojvodom. Kako car nije prihvatio takvu samovolju, Bedřich je morao odstupiti. Kad je novim vojvodom proglašen Oldřichov sin, Vladislav je morao otići iz zemlje. Otišao je u Tiringiju i umro 1174. godine.   

Piše: Marsela Alić

Facebook Comments

Vezani članci