Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

Proglašena Republika Srpska (1992.) | Staripovijest
Select your Top Menu from wp menus

09.01.

Proglašena Republika Srpska (1992.)

Proglašena Republika Srpska (1992.)

Prvi demokratski izbori u Saveznoj Republici Bosni i Hercegovini održani su 18.11.1990. godine te su formirani Predsjedništvo i Skupština. Predstavnici Hrvata, Srba i muslimana sukobili su se oko jezika, pisma i sadržaja Svečane izjave, a imali su i različite poglede na status SR BiH. Pitanje je bilo hoće li BiH ostati u Jugoslaviji ili ne, hoće li uređenje biti federativno ili konfederativno ili će se proglasiti neovisnost od Jugoslavije. Do zaoštravanja je došlo pogotovo u raspravi o Deklaraciji o državnoj suverenosti i nedjeljivosti Republike Bosne i HercegovineKad su političari u izjavama počeli spominjati oružanu borbu, pristaše Srpske demokratske stranke počeli su se sustavno naoružavati početkom 1991. godine. Predsjedništvo SFRJ je sredinom 1991. povuklo JNA iz Slovenije u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru.

Na sjednici Skupštine krajem 1991. zastupnici triju naroda nisu postigli zajednički sporazum o tome kako formirati BiH. Srpski zastupnici su 24. listopada 1991. osnovali zasebnu Skupštinu srpskog naroda u BiH te proglasili srpske autonomne oblasti u mjestima i općinama gdje je na referendumu više od 50% glasovalo za ostanak u Jugoslaviji. Zatim je Muslimanska stranka zakazala referendum za neovisnost Sandžaka, a Predsjedništvo SR BiH traži od Europske zajednice priznanje neovisnosti BiH. Nakon toga su srpski zastupnici donijeli odluku o novom ustroju prema kojem je 9. siječnja 1992. proglašena Srpska Republika BiH. 

Nakon tri mjeseca Bosna i Hercegovina proglasila je neovisnost od Jugoslavije, a Srpska Republika Bosna i Hercegovina nakon dva dana proglašava neovisnost od BiH i ostanak u Jugoslaviji. Međutim, kad su Srbija i Crna Gora proglasile Saveznu Republiku Jugoslaviju, Srpska Republika nije bila uključena. Dok je međunarodna zajednica priznala neovisnu BiH, Srpska Republika nije dobila podršku te je mirovnim sporazumom u Daytonu 1995. priznata kao entitet države Bosne i Hercegovine koji zauzima 49 % teritorija države. Taj entitet ima svoj politički sustav i neovisnu vlast. Prema Ustavu glavni je grad Sarajevo, iako se uopće ne nalazi u Republici Srpskoj, pa kao “zamjenski” glavni grad funkcionira Banja Luka. Ondje se nalazi sjedište vlade i druge važne institucije. 

Piše: Marsela Alić

Facebook Comments

Vezani članci